Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

 

Dioxin i laks. Marts 2004

Med få timers varsel har Fødevareministeriet udstedt et total stop for laksefiskeri i Østersøen, ved fra i morgen at indføre et omsætningsforbud for laks, fanget i Østersøen. Som et lyn fra en klar himmel, uden forvarsler af nogen art, stopper man fiskeriet efter laks, da der er fundet dioxin svarende til 5 - 85 procent over det tilladte indhold i fødevarer.

Man har undersøgt 30 ud af de ca. 500.000 stk. laks som de danske fiskere fanger om året, og fisken må ifølge nye EU regler, max. indeholde 4 picogram pr. kg fisk. Dvs. at prøverne har vist et indhold på mellem 4.2 - 7 picogram pr. kg og det er for meget, og så skal Danmark ifølge den aftale de har indgået med EU kommissionen, stoppe omsætningen af laks fra Østersøen.

Sverige og Finland kan fortsætte med at fange laks til deres hjemmemarkeder (det har de fået lov til af EU kommissionen). De Baltiske Lande og Polen kan selvfølgelig også fortsætte med at fange og sælge laks. De eneste fiskere der bliver stoppet i deres fiskeri pga. af disse nye målinger, er de danske fiskere.

Aftalen med EU er årsagen til, at man fra dansk side overhovedet måler og finder dioxin i laksen. Før denne aftale var der sikkert ligeså meget dioxin i fisken, men da anbefalede de danske myndigheder forbrugerne at fortsætte med at spise fisk, da de negative forhold ”så rigeligt blev opvejet af de positive forholde ved at spise fisk”. Og først det seneste år har Danmark støttet op om svenske myndigheder som i mange år har frarådet ammende og gravide at spise fede fisk fra Østersøen.

Der er dioxin i havmiljøet og fisken og der er dioxin i mælk, kød og andre fødevare. Dioxin er noget vi mennesker selv sender ud i fødekæden, gennem afbrænding af vores affald. Nu er det forbudt at omsætte den erhvervsfiskerifangede laks fra Østersøen, pga. af sundhedsfaren - men hvad med de meget store mængder af laks som spises af de mange millioner mennesker som bor rundt Østersøen? Er de mennesker nu i fare, efter det danske fund af dioxin?

De som virkelig kommer til at savne Østersø laksen med dette omsætningsforbud, er de højtlønnede og stenrige EU bureaukrater og politikere i Bruxelles, som har kunnet prale med, at de kun spiste den "ægte røgede vildlaks" for en pris på mere end 100 EURO kiloet. De stakler må nu også i gang med at sætte tænderne i den tamme og pencilen opdrættede burlaks - lige som de fattigrøve de er sat til at have kontrol over.

De danske lakse fiskere fik 12 timer til at få pakket sammen, og fundet noget andet grej. De svenske, finske, baltiske og polske fiskere fortsætter med at fiske laks. Og i forbuds Sverige kan forbrugerne fortsat købe og spise laks fanget i Østersøen.

Fødevareministeriet: http://www.fvm.dk/nyheder_presse.asp?artikelid=3173&page_id=243

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os