Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

Har fødevareministeren sovet i timen?

 - Eller har hun ladet de andre EU lande tage skraldet?

Sendt tirsdag den 16/7 skriver nyhedsbureauet AFP, at EU’s ministerråd, med kvalificeret flertal har vedtaget, at give ”2 mia. EURO” i støtte til fiskeriet som kompensation for høje oliepriser. Ritzau skriver samme aften, at Ministerrådet støtter med 4.5 mia. kroner og imod stemte Danmark og Sverige.

Men hvordan dette kvalificerede flertal er muligt er indtil videre en gåde. EU stemmer med i alt 345 stemmer og for at opnå et kvalificeret flertal skal der indsamles 255 stemmer.

Det ser ud til at den danske fødevareminister har sovet i timen. Hun tog til Bruxelles for at stemme imod EU forslaget, hvis det førte til at de nationale regeringer skulle spytte i kassen, og det kommer de til. Så det store spørgsmål Folketingets Europaudvalg skal have besvaret er:  Hvorfor samlede den danske minister ikke de godt 90 stemmer der er nødvendigt for at forhindre en vedtagelse vha. et kvalificeret flertal?

Ved at se lidt på tallene synes det mål inden for rækkevidde. Tyskland, Portugal, Sverige, Danmark, Finland og Østrig råder over 75 stemmer. Storbritannien over 29. Om UK har stemt for eller imod vides ikke, men alle meldinger fra DEFRA inden mødet i Bruxelles var at de var imod. Portugal har også erklæret sig imod, Østrig og Finland vides ikke. Men hvorfor har lande som Rumænien, Bulgarien, Slovakiet, Tjekkiet og Ungarn, som råder over i alt 45 stemmer stemt for at flere penge til et EU fiskeri de ingen interesser har i? Og så er det de baltiske lande som normalt stemmer sammen med Norden.

Hvis Spanien, Frankrig og Italien har ”købt” sig til alle de stemmer i de ovennævnte lande, så er det intet mindre end en skandale. Og det er en stor skandale hvis den danske minister har siddet på hænderne de sidste uger og blot ventet på at blive stemt ned i Bruxelles denne tirsdag aften i juli 2008.

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os