| 
              
               Kun få måneder efter, at fiskerikontrollen
              slog til i Hvide Sande mod det industrifiskeri som fanger brisling
              til fiskemel og olie, men i virkeligheden fanger sild, slog
              kontrollen til igen. Denne gang Esbjerg hvor 12 fartøjer blev
              knaldet med næste rene laster af sild, og hvor det skulle have været
              brisling. Som straf får fiskerne inddraget deres
              licens i en måned, men det er i virkeligheden ikke nogen straf.
              For der er ikke andet at fange på denne tid af året, så
              fiskerne mister ikke noget ved at blive lagt til kaj, der skulle
              de havde ligget alligevel. Derimod er dansk fiskeri ved at miste de
              sidste rester af goodwill og troværdighed. Og det udtryktes også
              klart af formanden for den industri som producerer fiskemel og
              olie. ”Det er livsfarligt for vores virksomhed, hvis ikke vi for
              styr på bifangsterne af konsumfisk, det vil vi ikke kunne leve
              med”. Sagt på foreningens generalforsamling sidste år. De store fangster af sild afspejler sikkert at der er mange sild i havet og
              måske også for mange i forhold
              til andre arter som f.eks. torsk. Konsumbestandene er fisket
              grundigt ned og derfor er den naturlige dødelighed i
              sildebestanden gået tilsvarende ned, torsk æder sild. Og det
              betyder at fødenetværket i havet er blevet forrykket. Voksne
              sild spiser torske- og andre fiskelarver og derved bidrager en
              stor sildebestand til vanskelighederne med at få opbygget torsk-
              og andre konsumbestande. Ovenstående er fiskernes moralske argument
              for at bryde loven - at det er godt at få ryddet op i
              sildebestanden af hensyn til balancen i havet, og det er er måske
              noget
              om snakken. Men som nævnt er det uholdbart af flere grunde. Det
              skader dansk fiskeri på markederne og i fiskeriforhandlingerne i
              EU hvor det danske konsumfiskeri har lidt under det danske
              industrifiskeri i flere år. Dertil skal lægges, at i dag kan
              fiskerne, med store og supereffektive redskaber fange den fisk man
              vil fange. Så er der blot pænt med sild bliver de også fanget.
              Problemet er at dansk fiskeri har fået disse ca. 100 super
              industritrawlere som skal have fisk, koste hvad det koste vil, og
              er der sild at fange, ja så fanger de dem. Deres bekymring for
              balancen i havet, bør vi tage med et gran salt. Man kunne jo
              f.eks. spørge den voksende flåde af konsumsildefiskere, om der
              nu også er sild nok til et betydeligt udtag til mel og olie? Hvis der skal fanges flere sild til mel og
              olie, så bør fiskerne få en accept af dette og få lovgivet
              omkring et sådant fiskeri, alt andet er uholdbart.   I Levende Hav så vi helst at silden bliver
              brugt til konsum. Og vi burde sætte mere målrettet ind, for at få
              os til at spise denne herlige fisk. Vi bruger offentlige midler
              til nærsagt alle mulige og umulige reklamefremstød for alt
              muligt. Vi bør sætte ind i Danmark og i Europa for at få os til
              at spise sild  - flere
              gange om ugen, det er også godt for helbredet. Sild
              Clupea harengus 
               Silden
              bliver sjældent over 40 cm og er så 20-25 år gammel. Før
              sildebestandens kollaps i 70érne blev der fanget mange sild til
              mel og olie. Men med genopretningen af bestandene blev det forbudt  
              
               Brisling
              Sprattus sprattus 
               Max.
              længde 16cm hvor den er ca. 5-6 år gammel. I Østersø landene
              er den meget anvendt til konsum, men i dansk fiskeri bruges den
              til fiskemel og olie. Derudover er brislingen meget vigtig som føde
              for andre fisk                                                                 
              
              
                
              
                
              
                
              
                
              
                
              
                 
               |